top of page

Hidromasaj Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Anıl Çağrı Özkan
  • 31 Mar 2022
  • 2 dakikada okunur

Hidromasaj-Hakkında-Bilmeniz-Gerekenler

Hidromasaj Nedir?


Hidromasaj, vücutta bulunan kaslara ve diğer yumuşak olan dokulara masaj uygulamaya yardımcı olmak adına su ve basınçlı jetler kullanımını içeren tedavi edici bir yöntem, tekniktir. Bu teknik bazen aşağıdaki gibi başka isimler ile de anılır;

  • Hidroterapi

  • Su tedavisi

  • Su terapisi


Süre bilimsel olarak kanıtlanmış egzersiz ile ilişkili ağrı ve acıyı hafifletmek adına olduğu kadar bazı tıbbi durumları da hafifletmek adına hidromasaj terapisi herkes için uygun bir hale getirmeyecek yan etkiler riski de vardır. Hidromasaj ile ilgileniyorsanız, ister masajda ister ev cihazında olsun, bu çeşit bir terapi aramadan önce bir doktor ile görüşüp, danışmak önemlidir.


Hidromasaj Nasıl Yapılır?


Hidroterapi kullanımı, uygulamanın öncelikle sıcak ya da soğuk suda rahatlamak için banyo tarzı fırsatlara odaklanmış olduğu antik Yunan ve Roma uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Suda banyo yapmak ve egzersiz yapmak hidroterapi teknikleri olarak kabul edilirken, hidromasaj, günümüzün türlü makinelerine dönüşmüştür. Geleneksel hidromasaj makineleri, ılık olan suda otururken ya da uzanırken bir mayo giymenizi gerektirir. Makineler bunun yanı sıra tercihlerinize göre ayarlanabilen hidro basınçlı jetler kullanır.


Diğer bir seçenekse kuru hidromasaj ismi verilen ve geleneksel masaj terapisinde kullanılana benzer bir masa kullanılan bir yöntemdir. Suya daldırmak yerine, masajının kendisi su ile dolu bir jetler ve şilte içerir, böylelikle soyunmanıza dahi gerek kalmadan hem basıncı hem de sıcaklığı hissedebilirsiniz. Hidromasaj masaları bunun yanı sıra sıcaklığı kontrol etmeye yardımcı olacak ek termostat avantajlarına da sahiptir.

Hidromasajın Faydaları Nelerdir?


Hidromasaj, ilave su bonusu ile geleneksel masaj terapisinin birçok faydasını sunar. Bu terapi şeklinin belirli tıbbi durumlar için kullanımını desteklemek adına daha fazla klinik kanıtlara ihtiyaç duyulurken, kanıtlanmış faydalar şunları içerir;


Gevşeme ve İyileştirilmiş Ruh Hali


Masaj terapisinin belki de en köklü yararlarından birisi genel bir rahatlama duygusudur. Bazı durumlarda kaygıyı ve stresi hafifletmeye dahi katkı da bulunabilir. Çalışmalar romatoid artritli bireylerin çoğunluğu hidroterapinin ağrı kesici bir his sağladığını buldu ve ruh halini de iyileştirdi.

Ağrı Kesici


Diğer pek çok çalışma hidroterapinin ağrı üstündeki etkilerini göstermiştir. Masaj terapisinin kendisi de bel, dizler, omuzlar ve boyundaki ağrıyı tedavi etmenin tamamlayıcı bir yöntemi olarak kurulmuştur. Bununla beraber, hidromasaj terapisinin fibromiyalji ve baş ağrısı gibi diğer kronik ağrı şekilleri için etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek adına daha fazla çalışmaya da ihtiyaç vardır.


Artan Dolaşım


Masaj terapisinin bir başka potansiyel yararı dolaşımın artmasıdır. Çalışamlar hidroterapide kullanılan soğuk suyun kan akışını daha da arttırabileceğini gösterdi. Bu tür faydalardan yararlanmak adına bir masaj terapistine daha soğuk su ile hidromasaj sormayı da düşünebilirsiniz.

Egzersiz Sonrası Rahatlama


Araştırma genel hidroterapinin ağrı yöntemine katkı da bulunabileceğini göstermektedir. Bu belki de spor salonlarının ve fitness kulüplerinin, bireylere egzersiz sonrası kas ağrılarını ve yorgunluğunu hafifletmenin bir yolu olarak hidromasaj masaları sunabilmelerinin de bir sebebidir. Bir doktor aracılığı ile tavsiye edilmedikçe, herhangi bir eklem yaralanması ya da kırık kemikleriniz var ise hidromasaj kullanılması önerilmemektedir.


Hidromasaj Yan Etkileri Nelerdir?


Potansiyel yararlarına rağmen hidromasaj terapisi herkes için güvenli değildir. Yüksek tansiyonu olan kişilere, hamile olanlara ve kanama bozukluğu olan kişilere tavsiye edilmez.

Hidromasaj şunlara sebep olabilir:

  • Çok sıcak sudan yanar.

  • Egzama ya da başka bir iltihaplı olan cilt rahatsızlığınız var ise kötüleşen deri döküntüleri.

  • Çürükler

  • Kan pıhtısı (nadir olarak)

  • Özellikle yaşlılarda ya da osteoporozluklarda kırıklar

  • Sinir yaralanmaları


Comments


bottom of page