top of page

Uykusuz ve Huzursuz Bebekler İçin Masaj

  • Anıl Çağrı Özkan
  • 20 Tem 2022
  • 2 dakikada okunur

Uykusuz-ve-Huzursuz-Bebekler-İçin-Masaj

Bebek masajı bebeklerin huzurlu olmasını, sakinleşip, rahatlamasını ve iyi uyumalarını sağlamasının yanı sıra bebeğiniz ile yakın temasta olup beraber keyifli zaman geçirmenizi de sağlar. Öyle ki bebeğe dokunmak, masaj sırasında sevgi ve şefkatin daha iyi hissedilmesini sağlar. Bebek masajındaki amaç, bebeğe dokunmak ve bir dizi hareketler zinciriyle ona pozitif enerji ile güven ve enerji aşılamaktır.


Bebeğin sağlıklı olarak gelişmesi başta annesi olmak üzere iletişim kurmuş olduğu kişiler ile yakınlaşması açısından son derece önem taşımaktadır. Bebek masajı sayesinde bebek, rahatlamayı, gevşemeyi ve de iletişim kurmayı öğrenir. Masaj için en uygun zaman ise banyo sonrasında ya da uyku öncesi yatakta sakin olduğu andır.


Yüz ve Sırt Masajı


Bebeklerin yüzüne masaj uygularken parmak uçları kullanılmalıdır. Alnının orta kısmından başlayarak yüzünün dışına ve de yanaklarına doğru okşanması yeterli olur. Kafasına masaj uygularken de avucunuzu açarak arkadan destekleyin ve hafif bir şekilde eliniz ile başını sıvazlayın. Bebeğiniz ön tarafına uygulanan masajdan mutluluk duyduysa ve rahatladıysa sırt kısmına devam edebilirsiniz. Bebeği karnının üstüne doğru çevirerek, kafasından itibaren ayak parmak uçlarına kadar masaj uygulayabilirsiniz.


Vücut Masajı


Masaj uygulamasına başlamadan önce ellerinize kolay emilebilir, rahatlatıcı, hoş kokulu aromatik yağlardan sürebilirsiniz. Bu yağ, zeytinyağı, yasemin yağı ya da badem yağı olabilir. Bu amaç için özel olarak üretilmiş, rahatlatıcı, gevşetici ve bebeklerin cildine uyumlu olan bebek masaj yağlarını da kullanabilirsiniz. Bunun ardından nazik ve yavaş bir şekilde bebeklerin topuklarından parmaklarına doğru ovalama hareketiyle masaj uygulamasına başlayabilirsiniz.


Masaj, bebeğinizin çok fazla aç ya da çok tok bir anında uygulanmamalıdır. Vücut masajı tam ara bir zamanda yani bebeğin karnı yumuşak olduğu bir vakitte uygulanmalıdır. Masaja mutlaka sırtüstü yatırarak başlamalısınız. Yüzünüzü ve ellerinizi görmek onun güven duygusunu daha da pekiştirecek, rahatlamasına katkı da bulunacaktır. Nazik ve yavaş bir şekilde bebeklerin topuklarından parmaklarına doğru ovalama hareketi ile masajı uygulayabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerde yaklaşık 10 dakikalık masaj yeterli olacaktır. Zamanla bunu 20 ila 25 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.


Masaj, bebeğin ayaklarına doğru yumuşak hareketler ile devam etmelidir. Dizlerinin üstü, uylukları ve kalça kısımlarını da ovalayın. İki bacağına da aynı anda masaj uygulanabileceği gibi bunu ayrı ayrı olarak da yapabilirsiniz. Bebekler için genel vücut masajı, omuzlardan başlanmalı ve yumuşak ovalama hareketleri ile göğüs kısmına doğru inilmeli. Ardından kollarına, omuzlarına ve dirseklerine yumuşak hareketler ile ovalanmalı, göbek kısmına geçtiğiniz zaman da göbeğine saat yönünde dairesel hareketler ile ilerlemelisiniz.


Bebek Masajı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Sessiz ve en önemlisi de hava akımı olmayan bir alan tercih edilmelidir.

  • Bebek masajını bebeğinizin huysuz ve çok aç olmadığı zamanlarda yapmalısınız.

  • Karın bölgesine yemekten hemen sonra masaj uygulamamalısınız. Bunun yanı sıra göbek kordonu henüz kurumadan o bölgeye masaj uygulanmamalıdır.

  • Masaj uygulamasında basınç uygulamaktan uzak durmalısınız.

  • Yeni doğan bebeklerde 10 dakikanın üstünde masaj uygulanmamalıdır.

  • Enfeksiyona bağlı olarak bir hastalık söz konusu ise bebek masajı yayılmayı arttıracağından dolayı uygulanmamalıdır.

  • En verimli masaj banyodan sonra uygulanır.

  • Masaj sırasında içeriği doğal olan bebek yağı kullanılmalıdır.

  • Masaj uygulamasına bacaklardan ve sırt bölgesinden başlamak bebeğin huysuzluk etmesini engelleyecektir.

  • Son olarak da bebeğin ve sizin daha fazla gevşeyip, rahatlaması için hafif tonda bir müzik açabilirsiniz.

Comentarios


bottom of page